woensdag 11 mei 2011

Review: Young the Giant - Young the Giant

Verrrs van de Perrrs - het self-titled album van de Californische band Young the Giant. De groep stamt uit  2004, toen ze nog The Jakes heetten. Sinds 2008 heten ze Young the Giant, en bestaan ze uit Sameer Gadhia (zang), Jacob Tilley (gitaar) - de oudgedienden, sinds 2004 - en Eric Cannata op gitaar en achtergrondzang, Payam Doostzadeh op basgitaar en Francois Comtois achter het drumstel.

En ja - de namen zijn niet oer-Amerikaans. De bandleden hebben de Indiase, Perzische, Canadese en Britse achtergrond. Opvallend genoeg merk je daar op het album niets van. Het is simpele pop-rock en luistert lekker weg. Het doet me denken aan de Strokes (maar dat kan komen omdat ik vrij veel aan de Strokes denk): niet de snelheid of het vernuft, maar meer wel de licks van de gitaar. De zang van Gadhia aangevuld met de achtergrondzang geeft er een mooie, meerstemmige en harmonische klank aan.

De band heeft al successen gehad: in 2009 wonnen ze in de Verenigde Staten een muziekwedstrijd, waarbij de prijs was om te openen voor Kings of Leon. Bam! Daarnaast hebben ze al landelijke aandacht gekregen door een optreden in het populaire programma van Jimmy Kimmel.

Dan de plaat. Twaalf nummers, net iets meer dan 50 minuutjes. Apartment, het openingsnummer, My Body en Cough Syrup zijn in mijn ogen de beste nummers van de CD, die op geen enkel moment echt eruit springt, maar over het algemeen prettig luistert, bijvoorbeeld op een zomerse dag in de auto. Dit is muziek die je aanzet als je een lang stuk te rijden hebt. Lekker kabbelend op de achtergrond, zonder dat je in slaap valt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten