woensdag 18 mei 2011

Achter de band: Rammstein

Love it or hate it, een tussenweg is er niet. Rammstein, sinds 1994 luis in de pels van veel ouders, regeringen en bewakers van goede zeden, is een instituut geworden. Door sommigen gezien als een van de redenen waardoor Nederlanders Duitsland weer 'cool' ging vinden. Ik denk dat iedereen wel een paar woorden van de teksten van Rammstein kent: "Mutter," hoor je dan schreeuwen, of "Du hast...".

Mijn kennismaking met Rammstein was op de middelbare school, toen mijn vader - leraar Duits - met een cassette aankwam van één van zijn leerlingen. Hij had "Herzeleid" getaped en aan mijn vader gegeven met de mededeling, "dit vindt uw zoon vast leuk". En hij had gelijk! Ik was direct verkocht. 

Hun muziek is rauw, snoeihard, het beukt, is nagenoeg volledig in (bijzonder goed verstaanbaar!) Duits, en hun shows zijn beroemd om hun special effects, met vuur, valpartijen, licht en rook. 

Maar wie zijn deze mannen? 

Rammstein
De band Rammstein is in 1994 opgericht, en bestaat sinds het begin uit Till Lindeman (zang), Richard Z. Kruspe (leadgitaar), Paul Landers (slaggitaar), Oliver "Ollie" Riedel (basgitaar), Christian "Flake" Lorenz (keyboard) en Christopher "Doom" Schneider (drums). De roots liggen in de voormalige DDR. 

De naam is direct het eerste punt van controverse. In 1988 vindt in de Duitse plaats Ramstein (met 1 'm') een vliegramp plaats tijdens een vliegshow, waar de Italiaanse stuntvliegers van de Frecce Tricolori in de lucht botsten en neerstortten, met tientallen doden tot gevolg. De band gebruikte eerst de naam "Rammstein-Flugschau", later veranderd in Rammstein. De band wist niet dat de plaats Ramstein met 1 'm' geschreven werd, maar de uitvoering met dubbel-'m' is blijven hangen. Of het nu een bewust keuze is geweest blijft wat onduidelijk: de band heeft zich in ieder geval lang gedistantieerd van de directe link. 

De stijl van Rammstein wordt Neue Deutsche Härte genoemd, of - door de heren zelf - Tanzmetall. De stijl combineert metal met electro en progressive rock. Over het algemeen zijn de nummers ruig, zwaar en slepend. Juist door het gebruik van het keyboard wordt een speciale sfeer gegeven aan de muziek. Niet alles is hard: ze hebben een aantal ballads, op elke CD minimaal een. Een bijzondere is "Stirb nicht vor Mir", dat Till samen met Sharleen Spiteri van Texas zingt. 

Discografie
Rammstein heeft in ongeveer 15 jaar 8 CD's uitgebracht, inclusief 2 speciale live-CD's: Live aus Berlin en Völkerball. Door de jaren heen is Rammstein steeds populairder geworden: hun vijfde CD, Reise, Reise kwam tot nummer 2 in de album top 100 in 2004, en hun laatste album, Liebe ist fur Alle Da, stond in 2009 zelfs een week op 1 in de album top 100. Daarmee haalden ze voor de tweede keer goud, na Mutter in 2001.
Na hun studioalbum Rosenrot uit 2005 duurde het tot 2009 voor een nieuwe CD werd uitgebracht, LIFAD, ofwel Liebe ist für Alle Da. In de tussentijd heeft Richard Kruspe het project Emigrate opgericht. Hij bracht in 2007 het album Emigrate uit, waarvan hij ook 3 singles releaste. Na deze zijsprong heeft hij zich weer gevoegd bij Rammstein en gewerkt aan het laatste album. 

En dan nog...
Rammstein heeft altijd het zweem gehad rechts-extreem te zijn. Door hun muziek, hun uiterlijk en hun show kregen ze een label opgeplakt dat maar moeilijk weg ging. Dat Till Lindemann in een van zijn 'experimenten' voor de clip bij het nummer Stripped beelden van Riefenstahl 
(filmmaker voor de Duitsers in de aanloop naar WOII) gebruikte van de Olympische Spelen van 1936 heeft niet echt geholpen. Till heeft daar wel spijt van, maar het kwaad was al geschied.  Het nummer "Links, 2-3-4", een directe link naar links gedachtegoed, is daar een reactie op.
Daarnaast is sex ook een belangrijk onderwerp, met name in de videoclips en liveoptredens. Voor het nummer 'Buck Dich" werd toetsenist Flake door Lindemann onder handen genomen met een grote dildo, de videoclip voor het nummer "Pussy" bevat zoveel expliciete beelden dat het alleen via 'vrije' kanalen en sexsites te bekijken is, en de Duitse regering kende vanwege de teksten in "Ich Tuh dir Weh" een verhoogd leeftijdsadvies toe (dat trouwens weer is afgeschaft, vanwege de 'verschuivende fatsoensgrenzen). 

Sinds 2010 is Rammstein Staatsvijand in Wit-Rusland, aangezien zij 'het Wit-Russische Staatsbestel verstoren', en ze gewoon abject zijn aangezien ze 'geweld, homoseksualiteit, masochisme en andere tegennatuurlijkheden vertonen'.
Rammstein wordt ook gelinkt aan het drama op de Columbine High School, aangezien de daders Eric Harris en Dylan Klebold verklaard fans van Rammstein waren. Ook de gijzelaars in de school in Beslan zouden Rammstein hebben gedraaid om in de sfeer te blijven. Rammstein ontkent en zegt juist mee te leven met de slachtoffers. Overigens kreeg ook Marilyn Manson hetzelfde verwijt: ook hij zou invloed hebben gehad op verschillende daders van misdrijven. Bij Columbine bleek dat trouwens onterecht. 

Tof
Genoeg nare berichten. Rammstein is gewoon een show, en als je geen gekke conclusies trekt uit de nummers en rare dingen gaat doen, heb je een boel pret. Er zit veel humor in de shows, en in de nummers. Verdiep je in de teksten en je vindt echt geweldige vondsten. Een persoonlijke aanrader is "Mein Teil", van het album Reise, Reise. Dit nummer is gebaseerd op het verhaal van Armin Meiwes, de Duitse lekkerbek die een forumbezoeker bereid had gevonden als maaltijd te dienen. Vrij letterlijk vertelt Till welk maaltje op hem staat te wachten.
 

De shows staan erom bekend spectaculair te zijn. Tot dit jaar was Rammstein met hun optreden in 2010 de duurste show op Pinkpop. Dat mag ook wel, als je ziet wat zij aan vuurwerk en benzine uitgeven. Overigens: na een ongelukje tijdens een optreden een paar jaar terug (een brandend projectiel vloog het publiek in) werkt Rammstein met pyrotechnici, en Till Lindemann zelf is ook gediplomeerd pyrotechnicus. En da's een zorg minder.
Krijg je de kans om een optreden van Rammstein te zien, twijfel niet, maak je niet druk of je de muziek leuk vindt, de teksten verstaat of Till Lindemann aantrekkelijk vindt, het is een show die je nooit meer vergeet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten