zondag 8 mei 2011

Muziek en vakantie

Twee weken terug heb ik lekker een week vakantie gehad in Italië. Ik ben al eeuwen Italië-fanaat en hou kritiekloos van alles waar "Made in Italy" op staat. Auto's, wijn, koffie, eten - niet toevallig zaken waar Italianen ook daadwerkelijk goed in zijn - en de muziek. 

Vakantie begint voor mij met de autorit over Duitse en Zwitserse snelwegen, met maar één doel: de eerste echte koffie bij het Italiaanse Autogrill-restaurant aan de A9 bij Guanzate en binnen het bereik komen van mijn favoriete radiostation in Italië: RTL102.5. 

De koffie behoeft natuurlijk geen verdere uitleg. Gewoon een hemels kopje stroperig, krachtig en smaakvol vocht voor € 0,80. 

De radiozender wellicht wel: een paar jaar geleden heb ik bij het zoeken naar muziek op de achtergrond tijdens een verblijf in Italië toevallig RTL102.5 gevonden. Je kunt de zender het beste vergelijken met de Italiaanse variant van Radio538: popmuziek, leuke interviews, babbelende DJ's en nieuws en verkeer elk uur. Naast het feit dat het een leuke manier is om al meteen in het ritme te komen en het brein na 14 nachtelijke uren Autobahn vast gaar te koken voor gesprekken in het Italiaans, is het een mooie kans om nieuwe Italiaanse artiesten en bands te ontdekken. 

Uiteraard draaien ze de grootste hits uit Amerika, Engeland, Duitsland, maar ook uit Nederland: deze zomer kwam Caro Emerald veelvuldig voorbij. Daarnaast spelen ze veel muziek van de grote Italiaanse sterren als Ligabue, Nek, Raf, Negramaro en Vasco Rossi. 
Een paar wetenswaardigheden: hun tag-line is "Very Normal People" wat voor een Italiaan - die niet zo geregeld Engels horen - erg kek klinkt, maar natuurlijk wat vreemd is, er zit een Nederlander als DJ: Friedrick van Stegeren (a.k.a. Frederico l'Olandese Volante, wat zoveel betekent als 'de vliegende Hollander') en ze hebben een bijzonder goed werkende internetapplicatie waardoor je overal ter wereld hun radio kunt luisteren én zien via Radiovisione. 

Je kunt dus altijd je vakantie-in-Italiëgevoel terughalen! Al wat ontbreekt is een Bialetti Cafetiere en een beetje zon. 

Klik op "Radio FM" op hun website www.rtl.it en geniet. Tip: zet het geluid van je PC wat zachter. Standaard staat hun player vrij luid  en hun huisreclame van ondergoedwinkel Golden Point knalt echt je kamer binnen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten