maandag 20 juni 2011



Vorige week zond de Italiaanse zender RAI1 een groots opgezet benefietconcert uit. Vanuit het belachelijk mooie Assisi presenteerde opper-Italiaan Carlo Conti een ruim twee uur durende reeks concerten, onder een prachtige, zinderende en stralende zomeravondhemel.

Nel Nome del Cuore, in naam van het hart, editie nummer 9. Het goeie doel was mooi: er werd geld ingezameld voor Sri Lanka, Burundi en missies van de Franciscani. Volledig conform de mores van 2011 was geld doneren supermakkelijk: 2 euro via een sms op de telefonino (leuk detail: Carlo Conti riep het - op het oog goed bedeelde - publiek op om het goede voorbeeld te stellen. Met de camera langzaam zwenkend, tikte de volledige eerste rij lachend een smsje voor de monniken). Als dank werd plaatselijk aanwezig en tv-kijkend doneervolk getrakteerd op optredens van enkele der groten uit de Italiaanse muziekgeschiedenis, jong en oud.

In een show, zoals alleen Italianen dat kunnen (groots, vaak klappend publiek, close-ups, veel licht en lang, lang van stof) kwamen onder andere Nek, Raf, Renato Zero en Roberto Vecchioni zingen. Vanavond is wederom een benefiet, ditmaal voor Padre Pio, met artiesten als I Pooh, Anna Tatangelo en Al Bano. Wederom mooi opgezet, want jeetje, Italianen hebben wel gevoel voor stijl, zeg.

Moraal van het verhaal: zoek RAI1 eens op de decoder, kabel of digitenne. Zeker de programma's waar de wat modernere artiesten optreden zijn echt de moeite waard. Schitterende beelden, bloedmooie mensen en prachtige muziek. Ook in de aflevering van Nel Nome del Cuore weer: Nek, Raf, Zero - stuk voor stuk artiesten die het verdienen om goed te scoren in hun thuisland. Maar, zeg je, Nek, dat zegt mij wel wat? Jazeker, dat kan: hij had een hit in Nederland. "Laura non c'e`". Kijk maar eens of je dit nog kent.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten