vrijdag 3 juni 2011

Nu in de afspeellijst "Onlangs Toegevoegd": ... And So I Watch You From Afar - Gangs

Instrumentale rock. Gewoon alleen maar gitaren, drums, bass, en geen zang. Geen vocalen, niets meerstemmig, geen bridge, pas-du-tout. Niks. Alleen instrumentale muziek. Dat is "And So I Watch You From Afar", uit Noord-Ierland.

En harde muziek, trouwens! Doordat de stemmen ontbreken en er dus geen zang is, focus je op de muziek. En het klinkt loei-, maar dan ook loeistrak. Niet perse bijzonder modern, er zit wel een zeker post-punksfeertje aan. Het zijn dan ook niet de minste. Sinds 2005 timmeren ze officieel als aan de weg - waarbij 'ze' staat voor Roy Friers en Tony Wright als gitaristen, Johnny Adger op de basgitaar en Chris Wee op het drumstel. Geen zanger dus. Maar je hoort dat ze al veel, véél langer muziek maken.

Maar goed, ze prijken wel, met hun twee CD's allebei fier op mijn iPod, en ik heb ze al live mogen zien. Ze waren vorig jaar de supportact van supergroep Them Crooked Vultures tijdens hun Europese tour. Daarnaast hebben ze in 2010 gespeeld op EuroSonic, Lowlands, Oxegen en Sonisphere, en ze speelden op het invloedrijke South by Southwest-festival in de Verenigde Staten. Niet slecht.

Goed, 'Gangs' is elpee nummer twee. Hun vorige album (als je EP's niet meerekent), "And So I Watch You From Afar" stamt uit 2009. De opzet van beide albums is hetzelfde: snelle, ruige gitaarmuziek, schitterende riffs en loopjes waar je je vingers bij aflikt. Het vorige album was wat harder: dit album is, na het snelle en harde openingsnummer ("BEAUTIFULUNIVERSEMASTERCHAMPION", ik verzin het niet, ook de CAPS niet) wat ingetogener, maar kwalitatief niet minder.

Wil je genieten van slimme gitaarmuziekstukken maar ken je Steve Vai intussen wel uit je hoofd? Koop de plaat, beter nog, koop de plaat en ga naar een optreden. Wel oorplugjes mee!

Myspace van het viertal alhier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten