zaterdag 23 juli 2011

Doek voor Amy

Akelig bericht op een dag vol akelige berichten: Amy Winehouse, 27 jaar, is dood aangetroffen in haar huis in London, vanmiddag.

Ze had al een verleden met drank en drugs, afkicken en rechtzaken, foute en nog foutere vriendjes, en na het debacle in Belgrado hield iedereen zijn hart vast. Niet voor niets blijkt nu, want op veel te jonge leeftijd sluit Amy zich aan bij de 'Club van 27', muziekhelden die op 27-jarige leeftijd het tijdelijke voor het eeuwige inruilden. Ik noem:

  • Kurt Cobain (Nirvana)
  • Jimi Hendrix 
  • Jim Morrison (The Doors)
  • Brian Jones (Rolling Stones)
  • Janis Joplin (Big Brother and the Holding Company)
Lijkt geen gezonde leeftijd, dat 27. De doodsoorzaak van Amy wordt nog onderzocht, maar het illustere lijstje hierboven wordt voornamelijk gevormd door mensen die, om het zacht te zeggen, het lot wat hebben getart. Jim Morisson is overleden aan een hartaanval, maar de overigen hebben Magere Hein op zijn minst een klein beetje geholpen. 

Amy Winehouse heeft twee albums nagelaten: het geweldige "Frank" uit 2003 en het eveneens heerlijke "Back to Black" uit 2006, met het nummer "Rehab", dat haar internationale doorbraak betekende - en toevallig ook het afglijden in het leven rond drank en drugs. 

Jammer genoeg is de wereld weer een authentiek artiest armer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten