zondag 21 augustus 2011

Pukkelpop 2012?

(C) Foto: Jan Geloen
Na de tragedie op Pukkelpop vorige week, waarbij tijdens een noodweer 5 doden vielen en meer dan 70 mensen gewond raakten, staat Pukkelpop 2012 op losse schroeven. Burgemeester Hilde Claes van de Belgische gemeente Hasselt zegt op de Belgische Radio 1 dat het niet zeker is of er een toekomst is voor Pukkelpop.

Ik hoop dat dit een uitspraak is op basis van de begrijpelijke emotie van de gebeurtenissen van vorige week, en dat deze in de komende periode weer genuanceerd zal worden. Want Pukkelpop is niet alleen een instituut dat al 26 keer honderdduizenden fans van verschillende plekken bij elkaar heeft gebracht, maar ook gewoon een bijzonder gaaf, veelzijdig en relaxed kunstfeest. Ik zou het heel jammer vinden als het stopt. Als het volgend jaar doorgang vindt, zal het vast gek voelen, en er zal een rare sfeer heersen, maar het laten verdwijnen van het festival zou echt zonde zijn.

In 2000 vond op Roskilde, een van de grootste festivals van Europa, een ongeluk plaats waarbij - in tegenstelling tot PP11, waarbij een freakish, plots opkomend noodweer de oorzaak was - in totaal 9 mensen in verdrukking omkwamen tijdens een Pearl Jam-concert. De festivalreeks ging door en nog elk jaar worden de omgekomen fans herdacht.

Het schijnt dat wij Nederlands pittige kritiek hebben geuit op het festival, de tenten en de communicatie tijdens en na de ramp. Waar de Belgen vooral rouwen en helpen (zie ook #hasselthelpt op twitter!), moeten wij direct een schuldige hebben, analyseren waar het vandaan komt en hoe we het kunnen voorkomen. Prachtige strevens, zeker bij het voorkomen van dit soort rampen maar elke meteorologische minkukel (waaronder ikzelf) kan zien dat windkracht honderd, die opkomt als een donderslag bij heldere hemel (no pun intended) niet te voorkomen is. Kijk naar de beelden. Hagel, regen, alles kwam zijwaarts binnen. Zulke buien, zeker zo kort en hevig, zijn zeldzaam. Tenten uit beton, palen van staal, dat kan helpen. En volgens mij is nog erger leed voorkomen door druppelsgewijs informatie vrij te geven. Ik heb niets gehoord van een volksopstand.

Mocht het zo zijn dat we door global warming meer van dit soort buien mogen verwachten, dan is er wat anders aan de hand. Ik denk dat we geen symptomen moeten gaan bestrijden door over de communicatie te meuen (de ramp was al gebeurd, de mensen al van het terrein af, de wegen al vol met auto's), en vooral maar niet te hard nieuwsuitzendingen vullen met correspondenten, specialisten en andere ervaringsdeskundigen die 'in het kader van goede nieuwsgaring bij alles kritische vragen stellen'. Soms gebeuren er gewoon dingen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten